<<<  Mednarodni festival mladih - Medjugorje <<<

>>> Camino di Santiago de Compostela >>>

<<<  Sporedi naših romanj - medžugorje, lurd, fatima <<<

>>> Medjugorje, slike, posnetki, sporočila >>>

Camino di Assisi

Romarska pot Sv. Frančiška
potopisi, slike, zemljevidi, GPS programi

 

Sveti Frančišek      

Sveti Frančišek se je rodil v Assisiju v Italiji.
Oče je bil bogat in ugleden trgovec, mati pa iz plemiške rodbine, doma iz Provanse v Franciji.
Frančiška so krstili za Janeza, a so ga vsi klicali Francesco, mali Francozek, po mami, ki je bila Francozinja. Doma se je naučil tudi nekaj francoščine. Okrog sebe je rad zbiral fantovsko družbo in razmetaval očetovo bogastvo. Zaradi tega je bil med vrstniki zelo priljubljen.

Preživel je brezskrbno in veselo mladost. Kmalu je začel sanjariti o slavnem viteškem življenju, hkrati pa je živel uživaško in razsipniško. Leta 1204 je bil v vojni med mesti Perugio in Assisi ujet in je preživel celo leto v ujetništvu.
Leta 1205 je doživel duhovno videnje, ki ga je spreobrnilo. Zavedel se je, da človek ni nič drugega na tej zemlji kakor romar in bežen gost, ki tava med življenjem in smrtjo, nikdar gotov imetja. Odtlej je iskal nov, globlji smisel življenja. Začel je živeti za uboštvo, molitev in ljubezen do bližnjih. Prodal je vse svoje imetje in izročil denar duhovniku za obnovo cerkvice. Moč njegove ponižne ljubezni ga je gnala celo k najbolj zavrženim in poniževanim - gobavcem je bil privržen s posebno ljubeznijo. Ti izobčenci so poplačali njegovo neutrjeno srce, ki je večkrat obupavalo, s tako nežnimi izrazi hvaležnosti, da ga je to okrepilo in je v njih našel resnične tolažnike, medtem ko so ga njegovi prijatelji, pa tudi njegov oče in brat, zmerjali z norcem. Oče se ga je v hudem ogorčenju odrekel in ga razdedinil.

Živel je kot puščavnik in pomagal je pri obnovi cerkvice. Začel je pridigati. Po deželah se je širil njegov glas. Leta 1208 so se začeli okoli njega zbirati privrženci in sčasoma je bratovščina, ki je vztrajala v Kristusovem ubožtvu (red menihov, ki ga je po Frančiškovi smrti, poznejši papež Gregor IX. organiziral v frančiškanski red), začela vzbujati občudovanje in ganjenost, kar je šlo v nos lokalni duhovščini. Frančišek je to občutil kot breme in odgovornost, zato se je skupaj z bratovščino leta 1210 odpravil v Rim. Tam je naletel na čudenje, nasprotovanja in hude dvome, vendar je s svojo iskrenostjo in ponižnostjo vzbudil občudovanje. Ker ga je podprl tudi kardinal Giovanni, se papež Inocenc III ni več upiral in je Frančiška blagoslovil in mu dovolil, da svoje dotedanje delovanje in pridiganje nadaljuje. Frančišek je potoval po vsej Italiji in oznanjal evangelij. V svojih romanjih je prišel vse do Maroka in na Orient. Leta 1212 je osnoval tudi skupnost sester. Leta 1224 je ob nekem videnju dobil Kristusove rane. Hudo je zbolel. Navzlic bolečinam se je nenehno smehljal, slavil in hvalil Boga, in kadar je ležal sam in oslepel v svoji koči, je pel zanosne pesmi. Ko je začutil, da se mu bliža konec, je naročil, da so ga med velikimi bolečinami prenesli v njegov Assisi. Umrl je 3. oktobra 1226, proti večeru. In v trenutku, ko je preminil, se je spustila na streho njegove koče velika jata škrjančkov, ki so se oglasili z glasno pesmijo. Dve leti po fizični smrti so ga proglasili za svetnika.

Dodatna vprašanja o poti:

Morebitna dodatna vprašanja glede poti in predlogi,...

zadnja posodobitev: november 2017
(namestitev podatkov na mobilni telefon)

Povezave:

         >>> Camino di Assisi - camminodiassisi.it >>>

         >>> Potopis - Camino di Assisi 26. junij - 7. julij 2013 >>>

         >>> Slike - Camino di Assisi 26. junij - 7. julij 2013 >>>

         >>> Potopis - Camino di Assisi 2010 - Staša Lepej >>>

         >>> Film 45 minut >>>              >>> Film 15 minut >>>

         >>> Vozni redi vlakov do izhodišča in povratek domov >>>

         >>> Interaktivni zemljevid poti z romarskimi objekti >>>  ...Novo...

         >>> GPS programi s sledjo poti, prenočišči, itd... >>>  ...Novo...
  

Camino di Assisi - opis poti:

Vsi poznamo špansko romarsko pot v Santiago de Compostelo, toda poleg te obstaja še kar nekaj bolj ali manj podobnih romarskih poti. Ena izmed njih je tudi "Camino di Assisi".

Romarska pot "Camino di Assisi" je posvečena Sv.Frančišku in delno tudi Sv.Antonu. Poteka po poti, kjer sta hodila in delovala ta dva svetnika. Začne se v Dovadoli, nedaleč od Bologne v Severni Italiji in konča v Assisiju, kjer je deloval Sv.Frančišek.

Ker je to dokaj blizu našim krajem, jo je med drugimi prehodilo že kar nekaj Slovencev. Na to romarsko pot so začeli hodit nekako leta 2007, aprila 2011 pa so jo uradno odprli.

Če jo primerjamo s španskim Caminom, se od njega precej razlikuje. Pokrajina je tu precej podobna naši v Sloveniji. Hodi se večinoma po hribih in gozdovih. Pot je dolga 320 km in se jo prehodi v 12 ali 13 dneh.

Je pa ta pot nekoliko zahtevnejša, tako fizično, kot drugače, zaradi številnih vzponov in spustov, saj poteka po gorovju Apenini. Vsaj v prvem delu poti je dnevno od 500 do 1200 višinskih metrov vzponov in še toliko spustov, v drugem delu pa do 500 metrov. Pot naj bi bila zahtevnejša še zaradi orientacije, ker je ponekod (še) slabo označena, pa še zaradi samote, ker po večini hodiš po neposeljenih krajih, niti ni veliko romarjev na poti, največkrat si sam. Že takoj prvi dan hoje se povzpnemo na hribe, kjer prvi teden hodimo predvsem po nenaseljenih gozdovih (narodni park - pragozd Casentinesi). V drugem delu poti se spustimo v dolino in tu je pot precej podobna španski. Med potjo obiščemo Sv.goro "La Verna", kjer sta delovala Sv.Frančišek in Sv.Anton, obiščemo še rojstno vas slikarja Michelangela, itd...

Po drugi strani pa je Asiški Camino za nas dostopnejši, ker je blizu, ne zapraviš veliko denarja za prevoz in traja samo dva tedna. Iz Ljubljane je mogoče poceni priti z rednim vlakom brez kakšnih rezervacij vnaprej do štarta v enem dnevu, prav tako je s povratkom nazaj iz Assisija.

Na poti so romarska prenočišča, trgovine, podobno, kot v Španiji. Camino di Assisi je predvsem za take romarje, ki si želijo samote, miru, hribov, gibanja v naravi, lepih razgledov, priložnosti za molitev, za manjše skupine, pare, itd... Kakšne družbe ali novih spoznanstev na poti pa seveda tu ne boš našel. Za razliko od španskega Camina ali Medžugorja je Asiški Camino precej dolgočasen, vsak dan se ponavlja eno in isto...

Se je pa za razliko od drugih romarskih poti treba tu vnaprej prijavit po internetu ali telefonu, da so zagotovljena prosta mesta v prenočiščih.

Prijava za romanje:

Tukaj snemi obrazec za prijave in ga izpolni, ter pošlji po e.mailu na:
collegium@camminodiassisi.it
     in/ali
info@camminodiassisi.it

>> obrazec za prijavo >>

Odhod na romanje:

Za opremo velja isto, kot za španski Camino, to je čimlažji nahrbtnik, zaščita pred dežjem in soncem, spalna vreča, dobre čevlje za v hribe, zaščita pred klopi in komarji, ki jih je kar precej na poti...

Prevoz do Dovadole:

Zjutraj se vsaj ob osmih ali bolje še prej odpeljemo z rednim vlakom ali avtobusom do Trsta ali Gorice. Od tu pelje redni potniški vlak za Mestre (Venezia - Benetke) skoraj vsako uro. V Mestrah gremo na potniški vlak za Bologno. V Bologni pa na vlak za Ancono in po kakšne 3/4 ure vožnje izstopimo na postaji Forli. V Forliju gremo na dvorišče pred železniško postajo, kjer je avtobusna postaja za lokalne avtobuse. Počakamo na avtobus Št. 127 (vozi na pribljižno 2 uri, zadnji je ob 19:15!) in se peljemo do Dovadole. Tu se povzpnemo do cerkve in se javimo v župnišču, če pa ni nobenega zunaj pokličemo na tel. številko, ki je na vratih...

Ne pozabimo natisnit potrdila, ki smo ga prejeli prej po e-mailu in ga vzeti s seboj... Tu nam dajo vse potrebne papirje, zemljevide, romarsko knjižico in dobimo prenočišče za prvo noč. Hrano za prvi večer imejmo s seboj, ker je daleč do trgovine in zvečer je že zaprta... Kot vsak dan na tej poti, že danes zvečer pokličemo v naslednje prenočišče, kjer bomo jutri prenočevali (tokrat Marzanella) in rezerviramo prihod. Čeprav smo se prej prijavili po netu, je dodatno potrjevanje po telefonu en dan prej obvezno. Številke kličemo normalno, kot so napisane na spisku, brez mednarodnih predklicnih številk, kot so 0039 ali +39, itd... Ostane nam samo še molitev za lepo vreme in lahko noč. Jutri zjutraj pa kratek spust v center mesteca in po cesti do začetka vasi, potem pa... (glej >>>potopis>>>)

Povratek domov:

Ni potrebno nobenih predhodnih rezervacij. Zjutraj ob 6h gremo na železniško postajo v Santa Maria degli Angeli, to je slabe 3/4 ure hoje iz Assisija. Tam na avtomatu kupimo vozovnico za potniški vlak do Terontole/Cortone (ali Arrezo) ali pa kar do Firenc, ki pelje okoli 7h in potem skoraj vsako uro. V Terontoli (ali Arrezu) se presedemo na vlak za Firenze. Tu gremo na potniški vlak za Bologno in tam za Venezio ali še bolje v Firencah kar na hitri vlak za Benetke (Venezia - Mestre), ki pelje na uro in pol... V VE Mestrah (Benetke) gremo na vlak za Trst, Od tu do Ljubljane z vlakom ali busom... Če se ne obiramo preveč, je mogoče brez težav celo pot prepotovati v enem dnevu.

   
  
Zemljevidi,  prenočišča, GPS
(za natisnit)
,
>>> interaktivni zemljevid >>> ..Novo..
prilagodljivi zemljevid s satelitskimi posnetki, romarskimi objekti, prenočišči, letališči, postajami, trgovinami ob poti, sled romarske poti,...
(ogled možen na računalniku ali mobilnem telefonu)
če želimo satelitski pogled ali pogled profila, v meniju zgoraj desno spreminjajmo pogled med:
- Google map (zemljevid)
- Google hybrid (satelitski posnetek)
- Google terrain (profil - gore hribi)

GPS programi za navigacijo ..Novo..
(za Garmin in Mobilne telefone)
navodila za namestitev in/ali uporabo

Opis znakov na zemljevidu:
- Prenočišča za romarje
- Trgovine s hrano ob poti, Cerkve, Železniške in avtobusne postaje
- vrhovi, doline, zemljepisne točke
- naselje, vas, mesto

Tiskanje:
V meniju zgoraj izberi File - Print ali Datoteka . Natisni.

>>> profil poti po dnevih >>>
Profil poti za vsak dan in celo pot skupaj. Posebno v kombinaciji z GPS točkami (npr točka vrh10, itd,,, je tudi v GPS programu enako imenovana), lahko vsak trenutek veš koliko je še vzpona in kaj bo za naslednjim vogalom...

>>> navodila za pot >>>
Podatki so v angleščini. Opis poti z navodili.

>>> oznake poti >>>
Oznake in številke poti.

>>> kraji in prenočišča >>>
Spisek krajev ob poti in njihova ponudba za romarje (trgovine, prenočišča,  gostilne), ponudba v posameznih prenočiščih (spanje, hrana)

>>> prenočišča >>>
Spisek in naslovi prenočišč.

>>> prenočišča 2 >>>
Sveži podatki o prenočiščih na italijanski www strani.

>>> vozni redi >>>
Vozni redi vlakov in avtobusov za prihod iz Ljubljane do štarta v Dovadoli in za povratek domov

 

Pot po dnevih:
  

 

1.) Prvi dan: Dovadola - Marzanella: Že včeraj si priskrbimo hrano za danes, razen večerje, ki jo bomo dobili v prenočišču. Zjutraj, še preden odprejo trgovine gremo na pot. Povzpnemo se na goro "Monte Paolo", do cerkvice, kjer je deloval Sv.Anton. Poiščemo župnika. Ne pozabimo tam žigosat romarske knjižice (Credenziale di pelegrino). Ta žig je nujno potreben, da nam priznajo romanje. Od tu se pot še cel dan rahlo dviga, delno po cesti, delno po poteh, delno po gozdu do samotne kmetije - (Campanina) Marzanella, kjer je kmečki turizem in naše prvo prenočišče. Tu bomo dobili tudi večerjo in naslednje jutro zajtrk.
Znamenitosti današnjega dne:
- Monte Paolo
- samotna pot, gozdovi, lepi razgledi, narava

2.) Drugi dan: Marzanella - Premilcuore: Po zajtrku gremo na pot, ki se še vedno dviga do manjše vasice Monte busca, kjer je tudi gostilna, a ker je še zgodaj, gremo naprej. Od tu se spuščamo v dolino po cesti, nazadnje pa po stezah. Med potjo si ogledamo še majhen vulkanček na travniku pod cesto, kjer iz zemlje gori večni peklenski ogenj. Iz zemlje izhaja naravni plin, ki gori v luknji. Cesta se strmo spusti v dolino. V dolini pridemo v manše mesto Portico, kjer je poleg gostiln še trgovina za nakup hrane, ki pa danes ni zadnja ob poti in ne kupujmo kakšnih zalog. Iz mesta se pot spet strmo dvigne v hribe in po nekaj urah hoje po grebenu spusti v dolino na cesto, kmalu pridemo v mestece Premilcuore. Mesto je dolgo in ko prečkamo most, gremo v center mesta, kjer so trgovine s hrano in sadjem in tam kupimo nekaj več zaloge za danes in jutri, kajti naše prenočišče je 1,5 km naprej iz mesta. Tam sicer dobimo šele večerjo in jutri skromen zajtrk, potem pa do preko-naslednjega jutra ni nobene trgovine ob poti. Še kilometer in pol hoje iz mesta ob reki in pridemo do "bršljanaste hiše", kmečkega turizma Casa Ridola, ki je naše prenočišče.
Znamenitosti današnjega dne:
- Vulkan Monte busca
- mesto Premilcuore
- Casa ridola (bršljan, konji)
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od Portica do Premilcuora iti po gorski cesti, pot je v tem primeru daljša za okoli 10km)

3.) Tretji dan: Premilcuore - Cornolio: Po skromnem zajtrku hodimo še kakšne pol ure navzgor ob reki, potem pa se spet strmo povzpnemo po stezi po gozdu v hribe. Sledi  kakšna ura ali dve hoje po dolgočasni zapuščeni gozdni cesti in zgodaj popoldne se spustimo v gorsko vasico Cornolio. Prenočišče je zraven zgornje cerkvice, trgovina pa je popoldne zaprta. Če nam je zmanjkalo hrane, lahko gremo v gostilno ali picerijo. Danes je nekoliko manj hoje, a naj nas ne mika, da bi šli dalje, ker naslednji dan je pa kar naporen. Če bomo imeli srečo in smo tu pravi dan v tednu, lahko gremo tu zvečer k Sv.Maši.
Znamenitosti današnjega dne:
- samotna pot, gozdovi, lepi razgledi, narava
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od Premilcuora do Cornolia iti po gorski cesti, pot je v tem primeru daljša za okoli 8km)

4.) Četrti dan: Cornolio - Camaldoli: Zjutraj pred odhodom gremo v trgovino in kupimo hrano za cel dan, razen večerje, ki jo bomo dobili na cilju, tam bo tudi naslednja trgovina. Pot se začne s kratkim spustom, potem po dolg vzpon na prelaz čez Apenine iz vzhodnega dela na zahodni del. Dvignemo se za okoli 1200 višinskih metrov. Zgoraj utegne biti kar hladno. Če pa bo lepo vreme, pa bo lep razgled... Na prelazu Passo de la Calla gremo levo po gozdni poti in se dvignemo še za kakšnih 300m na greben, potem pa se po gozdu spustimo v "dolino" ki je nekje na višini 1000 metrov. Najprej pridemo do samostana Camaldoli, ki je pravo malo mestece za obzidjem. Od tu do vasice Camaldoli je še kakšne 2 kilometra hoje po cesti. V vasi je nekaj hiš, še en samostan, hotel in ob njem trgovina s hrano. Ko gremo mimo, kupimo hrano za jutrišnji dan - čez dan, razen zajtrka in večerje. Sledi še pol kilometra dolg vzpon do prenočišča. Tam nas bo prijazen par lepo pogostil. Onadva sta upravitelja cele romarske poti. Dobili bomo dobro in obilno večerjo in jutri zjutraj zajtrk, v primeru njihove odsotnosti, boš moral pripravit večerjo sam...
Znamenitosti današnjega dne:
- Prelaz čez Apenine
- samostan Camaldoli (zgornji)
- 500 let star kostanj za prenočiščem
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče del poti od Cornolia do prelaza Passo de la Calla iti po gorski cesti, pot je v tem primeru daljša za okoli 8km)

5.) Peti dan: Camaldoli - Biforco: Zjutraj v prenočišču dobimo zajtrk, potem se spustimo v vas in po nekaj sto metrih se začne vzpon po gozdu. Nekaj hoje po hribih in spustimo se v večjo vas Badia Prataglia. Tu imamo spet gostilne, lekarno in trgovino s hrano. Zalog ni treba kupovat, ker bomo zvečer spet prišli do naslednje trgovine. Zapustimo vas in spet se povzpnemo v hribe. Sledi dokaj valovita pot, potem pa močan spust v dolino, kjer je manjša vas Rimbocchi. Tu ni ničesar uporabnega, zato gremo naprej do 2 kilometra oddaljene vasi na hribu Biforco. Tu se javimo v trgovini na vrhu vasi nad cerkvijo, trgovina je hkrati tudi gostilna. Prenočišče je oddaljeno 10 metrov... Večerjo si bomo morali pripravit sami v kuhinji, ki je tam. Material za večerjo dobimo v trgovini.
Znamenitosti današnjega dne:
- samotna pot, gozdovi, lepi razgledi, narava
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče celo pot od Camaldolija do Biforca iti po precej prometni cesti, pot je v tem primeru krajša za okoli 8km)

6/1.) Šesti dan - prvi del: Biforco - La Verna: Danes gremo na Sveto goro - La Verna, kjer je Sv.Frančišek dobil stigme. Zjutraj si v kuhinji pripravimo zajtrk in se spustimo v dolino. Po dokaj kratkem spustu sledi nekajurni vzpon po gozdu. Najprej pridemo na jaso, potem sledi še krajši vzpon in pred seboj zagledamo veliko skalo, poraščeno z mahom, na kateri je velik samostan. Po tlakovani poti se dvignemo do vhoda. Tu nas čaka množica turistov... Ogledamo si lahko freske, kupimo spominke in gremo k Sv.Maši, ki je vsake nekaj ur. Od tu je tudi lep razgled na sosednje gore in v dolino. Gremo še v romarski urad, ki je poleg restavracije "Foresterija" v osrčju samostana. Tu moramo žigosat romarsko knjižico. Tudi ta žig je nujen, da nam na koncu priznajo romanje. Če smo utrujeni, ali bi želeli ostati danes tu, lahko tu prenočimo v prenočišču v gostilji "Foresterija", torej tam, kamor smo šli po žig. V tem primeru moramo po telefonu rezervirat prenočišče vsaj 2 ali 3 dni prej. Če pa ni več prostora, lahko prenočimo spodaj v vasi Chiusi de la Verna v privatnih namestitvah. Od tukaj dalje bomo na poti srečali več romarjev, ker se tu začne krajša verzija tega romanja in po njej gre ker precej ljudi, predvsem Italijanov.
Znamenitosti današnjega dne:
- La Verna
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od Biforca do La Verne iti po gorski cesti, pot je v tem primeru daljša za okoli 8km)

6/2.) Šesti dan - drugi del: La Verna - Caprese Michelangelo: Ker je še zgodaj, lahko nadaljujemo romanje. spustimo se v vas Chiusi de la Verna, ki leži pod to mogočno skalo. Tu je več gostiln in trgovina s hrano. Če smo zgodnji, ne kupujmo zalog, v nasprotnem primeru pa vse kar bomo danes potrebovali. Naslednja trgovina je šele na današnjem cilju, kamor pa bomo prišli precej pozno in bo lahko že zaprta. Od tu se pot spet dvigne v hribe. Hodimo po številnih jasah z lepim razgledom. Na vrhu pridemo do jase s kapelico Sv.Frančiška. Od tu dalje sledi dolg spust po cesti v dolino. Spustimo se za okoli 1000 višinskih metrov, vrnemo na višini tisto, kar smo na višini pridobili v prvih dneh... Do zdaj smo bili vajeni samote in hladnega podnebja, odslej bo vroče in kraji bodo bolj poseljeni. Na koncu današnje poti nas čaka se kratek vzpon do vasi Caprese Michelangelo, kjer je bil rojen znani slikar. V centru vasi stoji njegov spomenik. Nekaj metrov stran je cerkev in če imamo srečo, lahko gremo k Sv.Maši. Naša prenočišče je ob majhni cerkvici, še kakšen dober kilometer hoje naprej. Ob poti je trgovina, in če je še odprta, kupimo hrano, da si lahko pripravimo hladno večerjo (v prenočišču ni kuhinje).
Znamenitosti današnjega dne:
- Rojstna vas slikarja Michelangela
- samotna pot, gozdovi, lepi razgledi, narava
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od La Verne do Caprese Michelangela iti po cesti, pot je v tem primeru krajša za okoli 6km)

7.) Sedmi dan: Caprese Michelangelo - Sansepolcro: V trgovini kupimo hrano za danes, razen večerje in se vrnemo do križišča, kjer je slikarjev spomenik. Tu se po cesti spustimo v dolino. Sledi spet krajši vzpon v hribe, potem pa spust v dolino, do jezera. Nekaj časa hodimo po cesti ob jezeru, potem pa po ravni poti med polji tobaka in skozi manjše vasi do večjega mesta Sansepolcro. Tu je spet množica turistov. Naše prenočišče je v gradu ob cerkvi, blizu centra mesta. Za večerjo si moramo poskrbeti sami. Tu je cel kup gostiln in trgovin. Kupimo še hrano za jutri, razen večerje.
Znamenitosti današnjega dne:
- veliko jezero
- samotna pot, gozdovi, lepi razgledi, narava
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od Caprese Michelangela do Sansepolcra iti po cesti, pot je v tem primeru krajša za okoli 6km)

8.) Osmi dan: Sansepolcro - Citta di Castello: Danes nas čaka najprej vzpon v hribe. Malo pred vrhom obiščemo kapelico Monte Casale, kjer je nekoč deloval Sv.Frančišek. Sledi hoja po hribih s številnimi jasami in nazadnje spust v dolino. Tu pa po stranskih cestah nekaj ur hoje med polji do mesta Citta di castello. Danes ni kakšnih večjih posebnosti. Naše prenočišče je v ozki ulici v starem delu mesta. Tu so tudi trgovine in gostilne. Zvečer lahko gremo v cerkev Sv.klare k Sv.Maši, kjer je maša bolj v Međugorskem stilu (kitare, itd...). Kupimo še hrano za jutri, razen večerje.
Znamenitosti današnjega dne:
- kapelica Monte Casale
- samotna pot, gozdovi, lepi razgledi, narava
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od Sansepolcra do Citta di Castello iti po cesti, pot je v tem primeru krajša za okoli 11km)

9.) Deveti dan: Citta di Castello - Pietralunga: Danes nas čaka precej dolga, razgibana in samotna pot z veliko vzponi in spusti. Precej dolgo traja, da pridemo iz mesta, ker naredimo velik ovinek zaradi železnice. Sledi dvig v hribe, pa spust v dolino in spet v hribe,... Med potjo se ustavimo v cerkvici Pieve di Saddi, kjer je voda, pa tudi prenočišče. Oglejmo si še cerkvico in podzemno kripto. Današnji dan zaključimo v srednjeveškem mestecu na hribu Pietralunga. Prenočišče je zraven župnišča. Priporoča se kakšna zaščita pred komarji... Župnik je tu strog in dosledno zavrača tiste, ki se niso en dan prej prijavili po telefonu. Zvečer lahko gremo k Sv.Maši. Tu je še večji trgovski center, več gostiln, itd... Kakšnih zalog ni treba kupovat, ker pridemo jutri dopoldne že do naslednje trgovine.
Znamenitosti današnjega dne:
- svetišče Pieve di Saddi
- srednjeveško mesto Pietralunga
- samotna pot, gozdovi, lepi razgledi, narava
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od Citta di Castello do Pieteralunge iti po cesti, pot je v tem primeru enako dolga)

10.) Deseti dan: Pietralunga - Gubbio: Po cesti se spustimo v dolino, sledi pot po valoviti pokrajini skozi manjše vasi do Mocaiane. Tu imamo spet trgovino. Od tu dalje poteka pot večinoma po asfaltu do večjega mesta Gubbio. Zaradi gradnje avtoceste, je verjetno romarska pot po novem pri vstopu v mesto nekoliko spremenjena. Mesto je pravo čudo za na pogled - veliki gradovi, arena,... Naše prenočišče je v župnišču župnije Madonna del Prato (mladinski duhovni center), to je še kakšen kilometer naprej iz centra mesta. V prenočišču je kuhinja. Nedaleč stran je trgovina. Zvečer pa lahko gremo k Sv.Maši. Kupimo še hrano ja jutri, razen večerje.
Znamenitosti današnjega dne:
- Srednjeveško mesto Gubbio: gradovi, arena, župnijski mladinski center
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče del poti od Pieteralunge do Mocaiane iti po skoraj neprometni cesti, pot je v tem primeru enako dolga, naprej do Gubbia gremo tako ali tako po cesti)

11.) Enajsti dan: Gubbio - Valfabbrica: Mesto zapustimo po popolnoma ravni cesti, potem pa se povzpnemo v hribe. Ko pridemo do samostana Sv.Petra, ki ima na vhodu freske, se  začne pot spuščat. V dolini pridemo do močvirja. Čimprej, ko je mogoče, gremo na cesto, ki poteka desno nekoliko višje in po njej na daleč obhodimo močvirje in jezero. Pot je precej daljša, a hitrejša. Še en dvig na hrib in spustimo se do mesta Valfabbrica, kjer je naslednje prenočišče. V prenočišču dobimo dobro in obilno večerjo. Zvečer lahko gremo k Sv.Maši v cerkev, ki je zraven prenočišča. Kakšnih zalog hrane ni treba kupovat, ker bomo jutri dobili še zajtrk, še pred poldnevom pa bomo v Assisiju...
Znamenitosti današnjega dne:
- samostan San Pietro
- jezero
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od Gubbia do Valfabbrice iti po cesti, pot je v tem primeru daljša za okoli 8km)

12.) Dvanajsti dan: Valfabbrica - Assisi: Po zajtrku se odpravimo na pot, ki se začne z vzponom na hrib. Od tu lahko v daljavi že vidimo Assisi. Še spust v dolino in po dveh urah pridemo do križišča in parkirišča. Tu je že množica turistov. Sledi še kratek vzpon in vstop skozi mestna vrata in že smo na velikem travnatem dvorišču pred cerkvijo. Seveda najprej v cerkev, potem pa iskanje prenočišča, ki je na glavni ulici v samostanu s.Frančiškank.
Znamenitosti današnjega dne:
- Assisi
- samotna pot, gozdovi, lepi razgledi, narava
(v primeru zelo slabega vremena je mogoče od Valfabbrice do Assisija iti po cesti, pot je v tem primeru daljša za okoli 4km)

Assisi: Obiščemo cerkev Sv.Frančiška, Cerkev Sv.Klare, Porciunkulo v 3km oddaljenem mestu Santa Maria degli Angeli. se v soboto zvečer ob 20:45 udeležimo tamkajšnje procesije, obiščemo grob Sv.Frančiška in Sv.Klare, se udeležimo Sv.Maš in molitev, itd... Ne pozabimo še iti v Romarski urad, ki je ob vhodu v spodnjo cerkev levo po potrdilo o opravljenem romanju - Assisiano.

    
Vozni red vlakov in avtobusov na izhodišče  in povratek domov

Prihod na Start:

Ljubljana - Trst:
Ljubljana - Villa Opicina (Opčine pri Trstu)
Vlak (nadomestni avtobus): Ljubljana 09:45 - Villa Opicina 4:34 (pon.- pet.), 8:10 (V), 10:44 (pon.- pet.), 14:35 (V), 18:55 (V), 19:50 (pon.- pet.)
Villa Opicina (Opčine pri Trstu) - Trst
- Lokalni avtobus od 7h so 20h vsake 20 minut (od železniške od avtobusne postaje v Opčinah je slab kilometer)
- peš (okoli 5 kilometrov)
Najboljša možnost: avtobus Ljubljana - Trst:
Zjutraj skoraj vsako uro od 5h dalje, popoldne spet skoraj vsako uro, glej spored: https://www.ap-ljubljana.si/

Vlak: Trst –  Venezia Mestre
vsako uro - vlaki za smer: Venezia, Roma, Milano, Bologna
trajanje vožnje: 1 ura in 45 minut

Vlak: Venezia Mestre – Bologna
vsake pol ure - vlaki za smer: Bologna, Lecce, Roma, Salerno, Napoli
trajanje vožnje: 1 ura in 30 minut

Vlak: Bologna  – Forli:
vsake pol ure - vlaki za smer: Ancona, Bari, Ravenna, Rimini, Lecce, Pesaro, Pescara
trajanje vožnje: 30 minut

Vozni redi – BUS:
Forli – Dovadola
odhod iz železniške postaje (Punto bus via Volta,1). Bus št. 127
delavnik odhod ob: 6.20, 7.35, 11.15, 13.20, 14.15, 16.15, 18.35, 19.15
sobota, nedelja odhod ob: 10.10, 18.15
trajanje vožnje: 50 minut.

*** Najugodnejša povezava: ***
- avtobus Ljubljana 6:35 - Trst 8:50 (Arriva)
- avtobus Ljubljana 7:10 - Trst 8:44 (Črnja)
- vlak Trst 9:15 - Venezia Mestre 11:08 (vlak Trst - Venezia  R 2210)
- vlak Venezia Mestre 11:54 - Bologna 13:40 (vlak Venezia - Bologna  R 2233)
- vlak Bologna 14:35 - Forli 15:25 (vlak Piacenza - Ancona  R 2129)
- avtobus Forli 16:15 - Dovadola 17:05


Povratek domov
Vozni redi – Vlak
Assisi 6:08 – Firence S.m.m.Novella 8:06 (IC580 Terni - Milano)
Firence S.m.m.Novella 8:30 – VE Mestre 10:23 (ES8408 Roma - Venezia)
Firence S.m.m.Novella 9:30 – VE Mestre 11:23 (ES9406 Roma - Venezia)
VE Mestre 10:53 – Trieste 12:46 (R2209 Venezia – Trieste)
VE Mestre 12:53 – Trieste 14:46 (R2691 Venezia – Trieste)

Assisi 6:50 – Trentola Cortona 8:08 (R22804)
Trentola Cortona 8:19 - Firence S.m.m.Novella 9:48 (R2304)
Firence S.m.m.Novella 10:15 – VE Mestre 12:08 (ES9408 Roma - Venezia)
VE Mestre 12:53 – Trieste 14:46 (Venezia – Trieste)

Assisi 7:38 – Trentola Cortona 8:53 (R22806 Terni - Trentola)
Trentola Cortona 9:27 - Firence S.m.m.Novella 10:57 (R2306 Roma - Firenze)
Firence S.m.m.Novella 11:30 – VE Mestre 13:23 (ES9414 Napoli - Venezia)
VE Mestre 13:53 – Trieste 15:46 (Venezia – Trieste)

Assisi 9:25 – Firence S.m.m.Novella 11:57 (R1606 Foligno - Firence)
Firence S.m.m.Novella 12:15(30) – VE Mestre 14:08(35) (IC9416) (ES9418 Napoli - VE)
VE Mestre 14:53 – Trieste 16:46 (Venezia – Trieste)

Vozni redi – BUS Trst - Ljubljana:
Trst 12:55 – Ljubljana 14:35
Trst 14:00 – Ljubljana 16:15
Trst 17:00 – Ljubljana 18:44
Trst 17:45 – Ljubljana 19:20
Trst 18:20 – Ljubljana 20:20
Trst 19:20 – Ljubljana 21:00
Trst 22:30 – Ljubljana 00:09

 


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker