<<<  Camino Španska romarska pot v Santiago de compostela <<<

  Camino - Santiago de compostela - GPS podatki

GPS položaji (lokacije) prenočišč in trgovin na romarski poti
(za Camino Frances - običajni Camino)

Na zadnjem romanju sem z GPS-om shranil položaje skoraj vseh prenočišč in trgovin s hrano na poti od Saint Jean pied de porta v Franciji do Santiaga, Finistere in Muxije, prav tako pomembnejših ustanov za romarje v Santiagu. To pride prav predvsem kolesarskim romarjem in voznikom avtobusov in kombijev, ki spremljajo skupine romarjev, saj tako lahko pripeljejo svoja vozila prav pred vrata teh ustanov, brez nepotrebnega iskanja. Je pa dobrodošlo tudi za peš romarje, da se izognejo iskanju objektov v mestih in drugje. Podatke je mogoče naložiti na GPS naprave, kot so Garmin in na vse novejše mobilne telefone, ki imajo skoraj vsi že vgrajen GPS sprejemnik. Te naprave te potem samodejno vodijo do izbranega cilja. Natančnost večine objektov (okoli 650) je od 3 do 12 metrov ali, kar pomeni, da te pripelje praktično pred vrata. Več v navodilih spodaj:

1.) Mobilni telefoni:
Navigacija deluje na vseh novejših mobilnih telefonih (touch screen, Android) 
1.)  Uporaba brez namestitve:
Na telefonu mora biti nameščen program "Google maps", to je Zemljevidi. Prepoznamo ga po tejle ikonci:
Večina telefonov ima to že nameščeno. Če tega programa nimamo, ga namestimo, glej navodila namestitev zemljevida  pod točko 1b in 1c. Program dobimo tukaj: Google Zemljevid
Uporaba navigacije na poti:
- v nastavitvah telefona vklopimo: Lokacija (to je GPS sprejemnik) - nastavitve - splošno - Lokacija
- vklopimo še prenos podatkov preko mobilnega omrežja in še podatkovno gostovanje (nastavitve - več - mobilna omrežja - mobilni podatki in še gostovanje za mobilne podatke)

- a.) če hočemo samo pogledat, kje je cilj: - na internetu odpremo interaktivni zemljevid poti: Interaktivni zemljevid romarske poti  (v programu Chrome, firefox, itd,...)
- s prstoma povečamo določen odsek zemljevida in poiščemo pribljižno, kje smo, potem poiščemo objekt, kamor želimo (modra zastavica), s prstom jo pritisnemo, prikaže se opis, kaj je to. Če je zastavica prava, potem spodaj v okencu pritisnemo povezavo "Poglej v Google navigaciji".
- odpre se program Google maps, na zemljevidu pa je tam rdeča oznaka.
- s prsti prilagodimo povečavo (tam, kjer smo mi, je pa velika modra pika s senco. Ponavadi zadostuje, da vidimo to in poiščemo objekt.
- b.) če pa hočemo, da nas vodi (tudi glasovno) do cilja,
- najprej odpremo program Zemljevidi (ikonca na telefonu ), počakajmo nekaj trenutkov, da najde naš položaj (na našem mestu se naredi modra pika s senco), programa ne zapirajmo, ampak ga samo minimiziramo z gumbom spodaj z oznako "O".
(to je potrebno zato, da že prej najde naš položaj, v nasprotnem primeru lahko napačno izračuna pot do cilja)
- odpremo še program za ogledovanje interneta (Chrome, firefox, itd,...), odpremo interaktivni zemljevid poti: Interaktivni zemljevid romarske poti
- s prstoma povečamo določen odsek zemljevida in poiščemo pribljižno, kje smo, potem poiščemo objekt, kamor želimo (modra zastavica), s prstom jo pritisnemo, prikaže se opis, kaj je to. Če je zastavica prava, potem spodaj v okencu pritisnemo povezavo "Usmerjaj me do cilja - (Pešak, Avto, Kolo)".
- odpre se program Google maps in prikaže se nam pot do cilja, če želimo glasovno vodenje, pritisnimo gumb "Začni"

2.)  Uporaba s predhodno namestitvijo sledi in točk poti:
Malo komplicirana namestitev, a potem lažja uporaba.
Navodila za namestitev in uporabo: namestitev GPS sledi na telefon

Pri uporabi navigacije mora biti vklopljen prenos podatkov preko mobilnega omrežja in še podatkovno gostovanje (nastavitve - več - mobilna omrežja - prenos podatkov in gostovanje). Za boljše delovanje je zaželjena hitra povezava mobilnega omrežja (3G/4G/UMTS/LTE/H/H+/WCDMA), najbolje je, da je nastavljeno na avtomatsko (nastavitve- omrežje - več - mobilna omrežja - omrežni način)
Ker so tako Italija, Francija in Španija v EU, je prenos podatkov za večino naročnikov iz Slovenije brezplačen, zato glede stroškov ni treba skrbeti.

Če pa imamo predplačniški paket telefonije in plačamo za vse prenesene podatke, potem prej naložimo podatke (pod točko2.) in prenesemo na telefon zemljevide brez povezave. (program: "Zemljevidi" - menu (tri črtice levo zgoraj) - Zemljevid brez povezave - Izberite svoj zemljevid - v okencu s prsti izberemo odsek zemljevida - Prenos). To ponovimo nekajkrat, da je go cela naša predvidena pot. Nadaljne odseke in posodobitve odsekov (po 30 dneh)  nalagamo v romarskih prenočiščih, kjer imajo WIFI. V tem primeru imamo lahko med uporabo navigacije izklopljen prenos podatkov, Lokacija pa mora biti kljub temu vklopljena (GPS sprejemnik).

2.) Garmin in ostale navigacije:

Na GPS napravi (Garmin,) moramo imeti nameščen zemljevid zahodne ali celotne Evrope (City Navigator Europe..., Google maps, itd...). Ta zemljevid je običajno že naložen na napravah in najprej preverimo, če je v njem tudi Španija. Če je ni, potem si moramo najprej namestit ta zemljevid. Najdemo ga v trgovini, pri prijateljih ali na Partisu (internet). Sledi namestitev točk Camina:

1.) Shranimo datoteko  camino frances.gpx (objekti in sled poti) ali  camino.gpx (samo objekti)  iz te strani shrani na računalnik. (desni klik, shrani cilj (save target as)

2.) Sledi najpomembnejši korak: Namestitev na GPS napravo. Najpogosteje je to Garmin Najprej poglej navodila za namestitev, ker se vsak tip naprave nekoliko razlikuje pri tem. Na splošno pa:

Avomatska namestitev: Povežemo napravo z USB kablom z računalnikom. Na Garmin namestimo to datoteko s programom "Garmin Mapsource" ali "POI Loader"

Ročna namestitev:
Garmin:
Povežemo napravo z USB kablom z računalnikom. Ko se vzpostavi povezava (okoli pol minute, mogoče prvič nekoliko več), na računalniku (v raziskovalcu, itd...) vidimo dodatne diske, enega (ali dva, če imamo v Garmin vstavljeno spominsko kartico).
Datoteko camino frances.gpx, ali  camino.gpx  ki smo jo sneli tukaj s te strani enostavno prekopiramo v mapo GPX oz GARMIN/GPX,  Pomembno je, da datoteko naložimo na napravo samo enkrat! V nasprotnem primeru pride do podvojitve točk in nepravilnega delovanja.

Priporočljivo je napravo pred nalaganjem resetirat, ni pa nujno. S tem dejanjem izgubimo vse morebitne prej že shranjene nastavitve (točke poti in sledi). Če po namestitvi, pri zagonu napiše "Out of memory" ali Memory full", je Garmin treba obvezno resetirat in ponovno naložit datoteko ........gpx

Garmin moramo ugasnit in ponovno zagnat. Pri ponovnem zagonu, nas obvesti, da je našel nove podatke in naj jih naloži. Če pogledamo v meniju "Točke poti" ali "Waypoints" ali "Priljubljene" ali "Favorites" (rdeč srček - odvisno od tipa naprave), vidimo cel kup novih točk....

Ko smo na romanju in želimo poiskat določen objekt (prenočišče), gremo v ta meni pod točke poti ali priljubljene (rdeč srček), poiščemo objekt, kliknemo nanj in "Pojdi". Naprava nas glasovno in na zemljevidu vodi in usmerja do cilja. Ne pozabimo prej pravilno nastavit drugih nastavitev (tip vozila, pešec, kolesar, avtobus,...), ter najkrajša pot za pešca in kolesarja, ter izklop izogibanj makadama in polkrožnih obračanj. Za ostala vozila pa najhitrejša pot z vključenimi izogibanji. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da nas vodi preko dolgega ovinka naokoli.

Ker je romarska pot dobro markirana, so dovolj samo točke poti (brez sledi), v velikih mestih pa če hočeš iti malo po svoje, je pa dobrodošla tudi sled, da se ne izgubiš. Vedno pa na napravo naložiš samo eno datoteko.

Imena objektov so skrajšana zaradi omejene možnosti prikaza GPS naprav glede dolžine besedila v vrstici. (npr. Trgovina v Sain jeanu pied de portu je označena s "S.Jean Trg.", npr. prenočišče v Rabanal del Caminu je označeno s "Rab. Alb. Municipal".
-  prvo v oznaki je vedno ime kraja (povečini je okrajšano),
- sledi oznaka ustanove (Trg. je manjša ali srednja trgovina, Trg.Center je večja trgovina, Bar je gostilna s hrano, Alb. Bar je prenočišče z restavracijo, Romski urad je romarski urad,...)
-  Alb. je prenočišče (alberg), če jih je v istem kraju več, sledi njegovo ime: Municipal je državno-občinsko, Parroqual je župnijsko, ACAG je tudi državno-občinsko, z ostalimi nazivi so privatna prenočišča. V župnijskih in državnih (municipal) prenočiščih ni mogoče rezervirat vnaprej namestitve, je pa to mogoče v privatnih prenočiščih, ki ji je na poti največ.

Prevod teh okrajšav  objektov s polnim imenom in imenom kraja je tu: Opis znakov na zemljevidu - legenda in postaje camina,doc  (v obliki za natisnit)
Tu je ponekod še več prenočišč, kot jih je v uradnem vodniku, za vse so navedeni točni GPS položaji.

Seznam teh ustanov z lokacijami je na   interaktivnem zemljevidu

Za nekatere druge naprave in programe, ki se le redko uporabljajo za navigacijo, so podatki za namestitev tudi v kml obliki:
(google earth,......)
camino frances.kml  (objekti in sled poti) ali  camino.kml  (samo objekti)

Za morebitna vprašanja glede tega lahko vprašaš tukaj, predvsem pa so zaželjeni novi podatki o lokacijah teh ustanov in njihovih spremembah, ker se stalno odpirajo nova prenočišča in trgovine, stari pa zapirajo.


 

L.p.

..Pomembno:..Če kljub tem navodilom ne znamo usposobit navigacije, potem sledimo tem navodilom:  >> Preselimo se tja, kjer je rdeča oznaka! >>

 

Programi za Garmin in Google maps, itd...
(za Camino la Plata  - romarska pot po celini)

Camino La Plata - Sevilla - Santiago:  sled poti za vodenje po poti s točkami poti, prenočišči:
camino la plata.gpx
   - sled poti in točke poti, prenočišča za namestitev na Garmin ali Mobilne telefone
tocke la plata.gpx     - točke poti, prenočišča za Garmin in ostale navigacije
camino la plata.kml   - sled poti in točke poti, prenočišča za Google  Earth


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker