Medjugorje
Mednarodni festival mladih

Select language:
 

   
SLO    ENG    HR   
 

Mednarodni festival mladih - Medžugorje
"Mladifest" vsako leto od 31. 7. do 6. 8.

Srečanje mladih v Medžugorju je vsako leto od 31.julija do 6.avgusta. Zbere se nad 30.000 mladih in 500 duhovnikov s celega sveta.
Opis festivala: Vse se dogaja na velikem prizorišču na prostem ob cerkvi. Vsak dan imamo dopoldne predavanja kombinirana z duhovno ritmično glasbo za mlade, razna pričevanja. Po nekajurni pavzi za kosilo se nadaljujejo predavanja, ki se zaključijo z molitvijo Rožnega venca in Sveto mašo. Zvečer imamo razne predstave ali češčenje, procesijo, koncert – različno po dnevih.
Urejen je avtobusni prevoz iz Ljubljane, namestitev v privatnih penzionih in hrana. Vsa predavanja se sproti prevajajo tudi v slovenski jezik (po radiu)
Festival pripravi in organizira župnija Međugorje s pomočjo raznih skupin s celega sveta

>>> Podroben opis festivala >>>

         
 

 
  Spored:

Prijave za Festival mladih 2018 zbiramo od pomladi 2018 dalje na tej internetni strani in po telefonu: 041-770-755. Vsa vprašanja pošljite >>>po tem obrazcu>>> ali pokličite po telefonu.

>>> FESTIVAL MLADIH 2018 - SPORED, PRIJAVE >>>

     
  Leto

Posnetki - slike

  2017 Slike Predavanja (vsa) Predavanja
(najlepša)
Pesmice Film

2016

Slike Predavanja (vsa)
2015 Slike Predavanja (vsa)
2014 Slike  
  2013
2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  2007
  2006
  2005
  2004
  2003
  2002
  2001
  2000
 
Ostalo:
Papež v Sarajevu 2015 - slike, posnetki

Festival mladih - podroben opis dogajanja:

Vožnja v Medžugorje:
Odhod je 31.julija zjutraj iz avtobusne postaje v Ljubljani, iz drugih krajev ob ustrezni uri.
Vožnja po dolenjski avtocesti do Novega Mesta, tam zavijemo desno čez Gorjance do Metlike,... nadaljujemo po avtocesti do Međugorja. Vmes se nekajkrat ustavimo za krajši počitek. (Metlika, Macola in Mosor). V Medžugorje se bomo pripeljali okoli 16h.
Med vožnjo molimo rožni venec in pojemo pesmi. Ostali čas pa malo klepetamo, po mikrofonu pripovedujemo zgodbe, poslušamo, gledamo okolico in spimo. Prav pride, če ima kdo s seboj kitaro...

Namestitev:
Po prihodu v Međugorje - ob okoli 16h popoldne 31.julija, se po navodilih naših voditeljev namestimo v prostore, kjer bomo prenočevali. Po namestitvi gremo na kosilo - večerjo (prvi dan namesto kosila dobimo večerjo). Namestimo se v sobe z dvema ali tremi posteljami, klimatsko napravo, kopalnico s tušem in wc.
Jemo v restavraciji, ki je v isti stavbi, kjer stanujemo. Zajtrk je ob 8h zjutraj. Dajo nam: čaj, mleko, kavo, sadni sokovi, mineralna voda, kruh, marmelada, več vrst sira, (pašteto - razen v petek, ko ni mesne hrane). Vsak dobi toliko, kolikor lahko poje.
Kosilo je ob ~14h. Za kosilo pa je: juha, razne vrste krompirja, makaroni, razne vrste mesa (v petek so namesto mesa ribe), razne solate, omake, sladica, sadni sokovi, mineralna voda, kruh.... - dovolj vsega in tudi okusno.
Za večerjo bo moral poskrbeti vsak sam. Spored festivala ne omogoča prostega časa za organizacijo večerje. V Međugorju je polno trgovin, tako, da lahko kupimo razne prigrizke, pice, itd...

Kakšen je običajen dan na festivalu?
Zjutraj ob pol 8h vstanemo, gremo na zajtrk, potem pas gremo na prizorišče za cerkvijo, kjer se ob 9h začne spored. to so molitev, predavanja, pričevanja, animirana glasba s plesom. To traja do 12h. Potem smo do kosila ob 14h prosti, potem se vrnemo na prizorišče, kjer se ob 16h začne drugi del predavanj.
Sledi molitev Rožnega venca in Sv.maša. Po maši pa večerni program, ki je različen po dnevih: češčenje, procesija, predstava, koncert,..., kar traja nekje do 22h ali 23h. Temu sledi še neuradni del, to je petje, ples in rajanje pred cerkvijo po skupinah tudi do 24h ali še dlje...

OPIS POSAMEZNIH DOGODKOV

Predstavitev skupin:
Prvi dan festivala se na začetku Sv Maše ob 19h predstavijo vse skupine mladih. Pred oltar pridejo predstavniki iz vseh udeleženih držav s svojimi zastavami in pozdravijo svoje romarje v svojem jeziku.

Sv.Maša:
Sv.Maša je vsak dan ob 19:00 do 20:30. Med mašo se veliko poje. Zanimiva so pridige. Te berejo v enem jeziku in preko ozvočenja prevajajo v Hrvaški jezik. Hkrati pa preko lokalne radijske postaje prevajalci prevajajo še v 17 drugih jezikov. Če imaš s seboj majhen tranzistor s slušalkami, lahko slovenski prevod poslušaš v tudi v svojem jeziku. Po maši je še blagoslov nabožnih predmetov, molitev za zdravje in 7 Očenašov.

Jutranja molitev:
Vsak dan ob 9:00 do 9:30. Molitev v pesmi in besedah, na prizorišču festivala - za cerkvijo.

Pričevanja in predavanja:
Vsak dan ob 9:30 do 12:00 in od 16:00 do 18:00. Predavajo duhovniki, razni strokovnjaki, običajni ljudje, glasbeniki, predstavniki skupin, ustanov in raznih gibanj, ozdravljeni narkomani, zdravniki, filmski igralci in drugi o raznih zanimivih stvareh, pričujejo o svoji spreobrnitvi ali ozdravitvi, opisujejo dogodke v svoji deželi...  Prihajajo iz raznih dežel sveta, pripovedujejo nam o njihovih običajih.... Včasih kdo pripelje s seboj kakšno glasbeno skupino, ki nam kaj zapoje, odgovarjajo na razna duhovna in druga vprašanja, itd. Posebno zanimivi so skupine iz oddaljenih dežel, npr. Afrike, Azije, Amerike... Vmes pa tudi plešemo in pojemo pesmi. Vse pridige in govore sproti prevajajo v hrvaški jezik in 17 drugih jezikov, med drugim tudi v Slovenščino (za poslušanje prevodov potrebujemo majhen tranzistor s slušalkami, lahko ga pa kupimo kar tam).

Glasba, pesmi, ples:
Med celim festivalom se veliko poje in pleše. Glasba je v vseh mogočih jezikih. Predvsem so to duhovne ritmične pesmi na osnovi kitare, bobnov, itd...  (brez skrbi - orgel na prizorišču nimajo).
Vsa glasba je animirana in vsi to spremljamo s ploskanjem in plesom, za kar poskrbijo animatorji.

Rožni venec:
Rožni venec se moli na prizorišču vsak dan od 18:00 do 18:50. Najprej v cerkvenem stolpu zazvoni pesmica, nadaljuje se z molitvijo. Molita se običajno 2 dela - veseli, žalostni in častitljivi, svetli, izmenično vsak drugi dan. Med vsako desetko se poje pesem. Vsaka desetka se moli v drugem jeziku - na vrsto pridejo jeziki vseh narodov, od kjer smo romarji na festivalu.

Spored Komune cenacolo:
Eno dopoldne ali eno popoldne med festivalom pripada komuni Cenacolo, to je skupnosti za zdravljenje odvisnosti od mamil. Vodi jo s.Elvira iz Italije, dva oddelka imajo tudi v Međugorju. Trenutno se v Medjugorju zdravi nekaj nad 100 narkomanov (~60 fantov in ~40 punc). Vsak ki se odloči za tako zdravljenje ostane v komuni 3 do 5 let.
Na enjihovih predavanjih nam bodo nekateri ozdravljeni narkomani povedali svojo zgodbo od takrat, ko so začeli jesti mamila, do težav s svojimi starši, šolo, policijo, o svoji odločitvi za zdravljenje, vstopu v Komuno, življenju v Komuni in svojih načrtih za prihodnost. Nekaj se jih odloči po zdravljenju tudi za duhovništvo. Njihov ansambel bo tudi igral in pel pesmi.

VEČERNI SPORED
Vsak večer imamo različen program. Začne se takoj po zaključku Sv.Maše, nekje ob 20:30 in traja do 22h ali 23h.

Češčenje Sv.Rešnjega telesa:
Najprej ena ura molitve in pesmi v temi in tišini, svetijo le sveče. Duhovnik bere molitve in berila, prošnje, vmes so pesmice, namenjene češčenju (umirjena duhovna glasba). Za posebno vzdušje poskrbi še "glasba" številnih kobilic v krošnjah dreves s svojim "žaganjem". Po končani molitvi gre procesija duhovnikov z Najsvetejšim med množico.
Ta češčenja so ena od najlepših dogodkov na festivalu. Po zaključku se pojejo pesmi.

Molitev ob svečah:
Nekoliko je podobno češčenju, la da se začne v popolni temi, potem pa duhovniki prižgejo Velikonočno svečo in ponesejo luč (ogenj te sveče) med množico in s to lučjo prižgemo svoje sveče in "podarimo luč naprej", vse dokler se luč ne razširi med vse. Temu sledi še češčenje Križa. V ozadju igrajo temu primerne pesmice.

Procesija:
Pred oltar pridejo predstavniki vseh skupin z zastavami. Spredaj gre Marijin kip, sledijo zastave in duhovniki z Najsvetejšim. Procesija gre med množico v pentlji v obliki srca. Vmes se berejo prošnje in glasba podobno, kot na češčenju.

Predstava Komune Cenacolo:
Prične se ob 21:15 (kmalu po Sv.maši) in traja dobri 2 uri. Za uvod je krajši film o dogajanju v Međugorju, potem sledi predstava. Predstava se ne odvija na zunanjem oltarju, ampak na posebnem, za to pripravljenem odru zadaj, sredi travnika.
Člani Komune nam zaigrajo predstavo iz Sv.pisma in sicer o stvaritvi sveta, grehu, Jezusovem rojstvu, trpljenju in vstajenju... Dodani so še razni svetlobni učinki, ples in glasba. Po prireditvi pa seveda pesem in ples.....
Po končani prireditvi se pa nadaljuje običajni neuradni nočni spored pred Cerkvijo....

Nočni ples in pesem pred cerkvijo:
Vsak dan, ko je konec večernega sporeda, se pesem in ples neuradno nadaljuje zunaj pred cerkvijo do okoli 24:00, najbolj vztrajni še dalj. Zberemo se v majhne skupine, nekateri plešejo, pojejo, igrajo na kitaro, flavto, bobne in druge inštrumente, mahamo z zastavami, vsesplošno rajanje.... Pri tem se še najbolj izkažejo Italijani , Libanonci, Hrvati in drugi. Ponoči imajo tudi člani Komune Cenacolo zadaj za cerkvijo vaje za svojo predstavo......

Zaključni koncert:
Začetek 5.avgusta ob 21:30 do pribljižno 23:30h. To je uradni zaključek festivala z govorom duhovnika, ki vodi Festival. Duhovniki nam tudi povedo statistiko festivala, to je število mladih in duhovnikov, kdo vse je predaval, iz katerih držav smo prišli, itd. Prikažejo nam film o pripravah in izvedbi festivala.
Sledi še glasba, pojejo se pesmice, ples in splošno rajanje.
Po zaključku gremo še spredaj pred Cerkev in tam pojemo in plešemo, potem pa počasi spat - večina kar na Križevec v spalnih vrečah, kjer je jutri (oprosti - danes...) ob 5h zjutraj ob sončnem vzhodu pri križu sv.Maša...

Odhod na Križevec:
Odhod zadnji dan: 6. avgusta nekje od 0:00 pa do 2:00 od tam, kjer stanujemo, pogosto pa kar izpred cerkve :)
Gremo peš do Križevca in se vzpnemo nanj. Med potjo molimo Rožni venec. Zaradi velike gneče gremo počasi. Gor pridemo od 1:00 do okoli 4:00.
Križevec je 500 metrov visok kamnit hrib od Cerkve oddaljen za približno eno uro hoje, ponoči v taki gneči pa kar 2 uri. Na vrhu stoji 8,5m visok betonski križ.
Ko pridemo gor, si najprej poiščemo primeren prostor za "spanje", kolikor lahko temu rečemo. Če pridemo zgodaj, je priporočljivo imeti spalno vrečo. Poiščemo kotiček, ki je stran od poti in zaspimo za kakšno uro ali dve ali tri... Kmalu se vrh tako napolni, da smo praktično eden ob drugim.

sv.Maša na Križevcu:
Že ob pol 5h pridejo na vrh duhovniki in začnemo peti pesmice, ob 5:00 pa se začne Sv.maša. Med mašo vzide sonček Po maši še nekaj časa pojemo festivalske pesmice, spremljajo pa nas s kitarami. S tem smo zaključili letošnji festival...
Po maši se počasi spustimo s Križevca in vrnemo na svoje "domove" na zajtrk in spakiramo za odhod domov.....

Odhod domov - 6. avgust:
Ob 8h zajtrk, potem pa okoli 9:00 je odhod z avtobusi proti domu. Vožnja po najkrajši poti (avtocesti) domov. Med potjo se nekajkrat ustavimo za krajši počitek. Prihod v Ljubljano okoli ~20:00.

Najbolj pomembno ob vsem tem pa je, da tu ne pijemo alkohola, ne kadimo, itd...

OSTALO

Spoved:
Medjugorje je znano po tem, da se romarji tukaj veliko spovedujejo. Spovednice se nahajajo na levi in desni strani cerkve. Ker pa je na festivalu nad 40.000 romarjev, je zato spovednic premalo, zato duhovniki spovedujejo tudi zunaj na stolih in klopeh. Spovedat se je mogoče v kateremkoli jeziku. Vsak duhovnik, ki spoveduje ima na spovednici ali stolu napis, v katerem jeziku spoveduje. Tudi slovenski duhovniki spovedujejo. Spovedi se opravljajo ves čas med festivalom, ker je predavanja in ostalo mogoče spremljati tudi v vrsti pred spovednico preko ozvočenja in preko radijske postaje.

Pošta, trgovine, telefon, naročila Sv.Maš:
- V medžugorju prodajajo razglednice na vsakem vogalu, znamk pa večinoma ne. Znamke lahko dobiš na pošti (blizu Cerkve). Cena znamke za Slovenijo je 0,55 Evra.
- Svete maše lahko naročiš v župnijskem uradu . Cena ene Sv.Maše je 10,5 €vra..
- V trgovinah v Medžugorju sprejemajo predvsem €vro, pa tudi Hrvaške kune, Bosanske marke in Ameriški dolar.
- Na levi strani cerkve, za spovednicami in na travniku pred kapelo, je postavljena miza, kjer prodajajo CD plošče s pesmicami, razne knjige, pesmarice, majhne tranzistorje s slušalkami za poslušanje prevodov, navadne in videokasete, ter DVD-je s posnetki festivala za vsak dan posebej v več jezikih (cel festival ves čas snemajo s kamerami - po 7 Evrov za en dnevni komplet dveh ali treh DVD-jev)
- Uporaba mobilnih telefonov med mašo, molitvijo in predavanji ni zaželena, ker to moti zbranost romarjev in povzroča motnje na napravah za prevajanje. Zadeva je tukaj zelo, zelo draga, cene so primerljive s cenami v najbolj oddaljeni krajih sveta. V BiH ne velja Evrotarifa. Več o tem:
>>> Nenormalno visoke cene mobilne telefonije v Međugorju >>>

Še največ pa boste izvedeli, če pogledate slike in posnetke iz prejšnjih let v meniju: slike, pesmice, video, predavanja

<<< nazaj na vrh strani <<<
 

 
OSNOVNA STRAN
 
Romanja:
* SPOREDI ROMANJ *
 
Romarske poti:
Santiago compostela
Camino Jakobova pot
......vodič po poti
CAMINO di ASSISI
 
Medjugorje:
RADIO & TV "MIR"
MARIJINA SPOROČILA
FESTIVAL MLADIH
PESMICE
SLIKE
PREDAVANJA
POTOPISI
VIDEO POSNETKI
OBVESTILA & NOVICE
VREME -  NAPOVED
OPIS KRAJA
ZEMLJEVID IN POT
VIRTUALNI SPREHOD
REDNI JAVNI PREVOZ
WEBCAMI
 
Ostalo:
MISIJON BRAZILIJA
STIČNA
VEPRIC
E-KURIRČEK
POVEZAVE
 
  
          E- MAIL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skupaj - ogledi vseh strani:

eXTReMe Tracker